مقالات

پوکی استخوان

 

سلامتی در میانسالی و دوران کهنسالی، امید به زندگی را در افراد افزایش می دهد و جلوگیری از تحلیل استخوانی و ابتلا به پوکی استخوان می تواند تاثیر بسزایی در شادابی و حس سلامتی در افراد باشد. در ادامه علت پوکی استخوان را بررسی می کنیم:

پوکی استخوان یا استئوپروز (Osteoporosis)

 

همانطور که از نامش پیداست، به معنی کم شدن تراکم استخوان است که بدنبال آن قدرت و استحکام استخوان کم شده و تحت این شرایط استخوان در معرض آسیب و شکستگی قرار می‌گیرد.
حدود ۴ میلیون نفر از افراد کهنسال در ایران دچار پوکی استخوان هستند، شیوع پوکی استخوان در بین بانوان بالای ۶۰ سال بیش از ۶۳ درصد است و بیش از ۳/۱۶ میلیون نفر از افراد در معرض پوکی استخوان قرار دارند که با توجه به بالا رفتن میانگین سنی جامعه، درصورت عدم پیشگیری از کمبود کلسیم و ویتامین D، این میزان بیشتر هم می‌شود.
در حال حاضر ۸۰ درصد از افراد به اندازه کافی کلسیم مصرف نمی‌کنند و بیش از ۵۰ میلیون نفر دچار کمبود ویتامین D هستند و این مهم، در ابتلا به بیماری‌های مرتبط با سلامت استخوان و سیستم ایمنی نقش بسزایی دارد.

علل پوکی استخوان:

استخوانهای شما در حال بازسازی مداوم قرار دارند، بافت استخوانی جدید ساخته شده و بافت قدیمی تخریب می شود. هنگامی که جوان هستید سرعت تشکیل استخوان جدید بیشتر از تخریب استخوان کهنه است و توده استخوانی شما افزایش می یابد. پس از اوایل دهه ۲۰ این روند کند می شود و بیشتر افراد تا سن ۳۰ سالگی به حداکثر توده استخوانی خود می رسند. با افزایش سن، تخریب توده استخوان سریعتر از ایجاد آن می شود.
احتمال ابتلا به پوکی استخوان به میزان توده استخوانی که در جوانی به دست آورده اید بستگی دارد. توده استخوانی حداکثر تا حدودی ارثی است و همچنین در گروه های قومی متفاوت است. هرچه توده استخوانی شما بیشتر باشد، با افزایش سن احتمال ابتلا به پوکی استخوان کمتر می شود.

علائم و نشانه های پوکی استخوان

به طور معمول هیچ علائمی در مراحل اولیه پوکی استخوان وجود ندارد. اما هنگامی که استخوانهای شما از پوکی استخوان ضعیف شده باشد ممکن است علائم و نشانه هایی داشته باشید که عبارتند از:

  • کمردرد، ناشی از شکستگی یا خوابیدن مهره ها روی هم
  • کاهش قد به مرور زمان
  • قامت خمیده

استخوانی که بسیار راحت تر از حد انتظار می شکند

مصرف ویتامین D و کلسیم به صورت روزانه در کودکان و جوانان علاوه بر اینکه به رشد حداکثری استخوانها کمک میکند، می تواند ریسک ابتلا به پوکی استخوان در کهنسالی را کاهش دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *